Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp

Jag har svårt att lyssna till när man smutskastar andra partier. Lever efter att vi istället ska lyfta det som är positivt med oss. Precis som att man ska heja på sitt lag inte lägga energi på skrika åt motståndarna. Ibland dock så behövs det läggas fram fakta för informera och skapa kännedom om fler saker än det som skapar rubriker. Under helgen läste jag bland annat debattartikel i Dagens Nyheter om en granskning av SD:s sjukvårdspolitik, i förra veckan läste jag en artikel i Fokus om sommarens lästips, att verkligen läsa SD:s partiprogram för att se allt som partiet står för och inte bara migrationsfrågan.
I lördags kunde jag inte tiga längre. Jag publicerade ett inlägg på min Facebook gällande att SD under denna mandatperiod har lagt fram inte mindre än 16 förslag som inskränker på aborträtten. Inlägget har blivit delat av ett stort antal.

”I Sverige har vi haft en aborträtt sedan 1938. Den har utökats successivt och 1963 utökades den sista gången. 
Irland röstade i år fram att abortlagen i landet skulle lättas upp. Vilket många i landet stridit för länge. Vilken seger för landet. Vilken seger för kvinnorna. 
2018 i Sverige lägger SD 16 förslag som inskränker aborträtten. Förslag som bland annat vill att barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter, ändra praxis vid sena aborter, etc. SD vill därmed begränsa kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Samtidigt är SD kritiska till att unga får kunskap om
sin egen kropp och sexualitet.

Att samtidigt begränsa barn och ungdomars möjlighet till sexualundervisning ser jag som en risk för mycket. Bland annat fler ofrivilliga graviditeter. Jag kan inte se att samhälle som Sverige som redan 1938 införde första abortlagstiftningen ska backa tiden och inskränka på människors (inte minst kvinnors) rätt.

När vi väntade vårt första barn visade det sig att han var mycket sjuk. Så pass sjuk att läkarna varken kunde garantera hur jag skulle må under fortsatta graviditeten och än hur den lilla pojken skulle klara sig. Än mindre visste man hur han skulle må om och när han eventuellt skulle komma ut. 
Jag och min man valde att få honom att somna in och vi födde honom i vecka 22.

Nästa gång när du möter en SD-anhängare ställ frågan om hur hen ser på kvinnors rätt till sig egen kropp. Kanske hen har en dotter, kanske rent av känner någon som har faktiskt med hjälp av nuvarande abortregler fått fortsatt sitt liv efter att bestämt om sin egen kropp. ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s